Zagrebački prevrtač

 

Podrijetlo:
Ova pasmina golubova nastala je 1920. godine križanjem kapucinera, bečkog kratkokljunog i orijentalnog prevrtača. Pasmina je registrirana u Zagrebu 1925. godine o čemu postoje zapisi u predratnom listu " Prijatelji životinja " koji je tiskan u Zagrebu 30- ih godina. Tada su već uzgojeni golubovi s visećim krilima, velikom kapom i dobro dignutim i širokim repom, ali s uskom glavom i nešto dužim nogama. Tada su ih uzgajatelji jednostavno zvali " purcleri ".
Tijekom II. svjetskog rata mnoga jata su uništena i bilo je potrebno dosta vremena da se pasmina obnovi. Poslije 1950. godine pasmina se ponovo počela uzgajati u većem broju. Križanjem s kečkemeterom i komaromskim prevrtačem stvoren je nekadašnji tip i izgled ovog goluba. Tako je drugi standard nastao 1973. godine na inicijativu " Udruge uzgajatelja malih životinja " osnovane 1925. godine u Zagrebu.

Pasminska obilježja:
Zagrebački prevrtač je golub srednje veličine, skladnih proporcija, niskih nogu s bogatom kapom, vrlo živahan, perja čvrsto priljubljenog uz tijelo.
- Glava mu je omanja, okrugla s visokim i širokim čelom. Na zatiljku je kapa bogata perjem, nešto viša od tjemena glave ( 2- 3 mm ) i proteže se od uha do uha, malo je razmaknuta od potiljka, na krajevima se završava ružama od finog perja dužine 10- 15 mm, koja se spušta nadolje po vratu. Gledano sa zadnje strane glave, kapa sa ružama izgleda kao dva spojena cvijeta, a sa prednje strane spušteni dijelovi ruža izgledaju kao izokrenuti češalj.
- Kljun je kratak, u korijenu širok, te na vrhu tup, što više usađen u glavu. Spojna crta kljuna treba ići kroz zjenicu oka ili ispod nje ( manja greška ). Nosnice su male i bijelo naprašene. Boja kljuna je uvijek svijetlo rožnate boje kao i nokti, a kod crnih i tamnih primjeraka dozvoljava se malo tamniji kljun.
- Oči su biserno bijele, djeluju nešto krupnije, obrubljeni su očnim rubovima bijelo- žućkaste boje, širine 2-3 mm koji moraju biti glatki. Tamne oči imaju bijeli primjerci, kao i tigrasti primjerci bijele glave.
- Vrat je pri glavi tanak, a naliježe široko i zvonasto na trup. U gornjoj polovici vrat je nešto povijen unatrag i pri hodu malo se ljulja naprijed- natrag.
- Prsa su dobro razvijena, lijepo zaobljena, te djeluju malo izbočeno iz ramena, okrugla su i sa trbuhom lijepo spojena u laganoj krivulji.
- Leđa su široka, što kraća, konkavnog oblika.
- Krila su dobro razvijena, neznatno kraća od repa, opuštena i skoro dodiruju tlo.
- Rep je širok, ima 12- 18 čvrstih pera koja moraju biti dobro priljubljena jedna uz drugo. Golub ga nosi pod kutom od 45°- 55° u odnosu na pod. Rep je u korijenu uzak, a prema krajevima se širi za najmanje 15° ( širina ramena goluba ).
- Noge su kratke i koso postavljene, vatreno crvene boje te moraju biti bez perja, a golub dok stoji ostavlja dojam kao da poskakuje na mjestu.
- Nokti pak moraju biti boje kljuna.
- Perje je gusto, dosta čvrsto, uvijek priljubljeno uz tijelo i intenzivno svijetle boje.
- Boje i šare: Uzgajaju se jednobojni primjerci u svim osnovnim bojama ( bijeli, plavi, crveni, žuti, crni ). Priznate su i dopunske boje: srebrna s krilnim prugama i bez njih, brončana, kovana (plava) i prugasta. Postoje i tigrasti primjerci kod kojih je osnovna boja bijela, a i šarani su jednom od osnovnih boja. Boje su intenzivne.

Prevrtanje:

Na žalost, Zagrebački prevrtač je pasmina čije su karakteristike prevrtanja gotovo iščezle zbog intenzivnog uzgoja u smislu popravljanja i dotjerivanja eksterijera i ne puštanjem golubova van golubarnika. Po svjedočenju nekih od uzgajatelja te prekrasne hrvatske pasmine, postoje primjerci koji još uvijek prevrću jedinicu.              U svakom slučaju ovo je pasmina čije je prevrtanje ozbiljno ugroženo i u budućnosti bi uzgajatelji zagrebačkog trebali tome posvetiti pozornost kako bi se ta odlika ovog goluba sačuvala i popravila

Nazad

www.000webhost.com