Vršački prevrtač

 

Podrijetlo:

Ova pasmina nastala je početkom 20. stoljeća u Vršcu i okolini. Vršački prevrtač je nastao križanjem golubova iz Turske, Bugarske, Poljske, Rusije i Madjarske Križanjem ovih prevrtača dobiven je golub sa manjom kapom, jakim krilima i dobrim prevrtanjem pri letu. Ovi golubovi su bili omiljeni tridesetak godina u Vršcu i okolini. Poslije dugog selekcijskog rada sredinom dvadesetog stoljeća stvoren je Vršački prevrtač kakvog poznamo i danas.
1958. godine napisan je STANDARD Vršačkog prevrtača koji je iste godine prihvaćen i registriran.
Najstariji pisani podatak vezan za Vršačkog prevrtača, postoji u knjizi „Die TAUBENRASSEN“ Dr Lavalle, Max Lietzte, tiskanoj u Berlinu 1905. godine. Autor piše kako je u tadašnjoj Austro-Ugarskoj u gradu Vršcu već 1903. godine postojao golub „Weitzener Tümmler“ ili „Wrschazer Purzler“, nastao križanjem „Komorner Tümmlern“ sa „Asiatischen Tümmlern“. Dakle, nastao je križanjem Komaromskog prevrtača i azijskih prevrtača.

Pasminska obilježja:

Vršački prevrtač je mali golub uspravnog držanja tijela, vrlo temperamentan i u stalnom pokretu. Uzgaja se kao jednobojan golub u svim bojama, ali su najčešće boje crvena, žuta crna i bijela. Rjeđe su vuga (pepeljasta) i plava. Dozvoljeni su i „bijelošpicasti“ – jednobojni golubovi sa bijelim letnim perima u krilima, međutim i oni su sve rjeđi.
Vršačkog prevrtača krasi kapa koja se proteže od uha do uha i nešto je niže postavljena nego što je to uobičajeno kod „kapastih“ golubova. Osim toga, na krajevima kape, tj. iznad njenih krajeva nalaze se male ruže. I po ovome je Vršački prevrtač jedinstven, jer se kod drugih rasa te ruže nalaze na krajevima kape – tj. u samoj kapi, a ne kao kod Vršačkog gdje su ruže odvojene od kape i jasno se uočavaju. Krasi ga relativno mali, ali debeo kljun, pri vrhu malo povijen što golubu daje dodatnu eleganciju koja krasi kratkokljune rase. Glava je u obliku oraha, sa visokim i isturenim čelom. Oči su bijele, a očni okviri dvostruki – naglašeni, žute ili blijedo roze boje (nikako ne crvene). Kod bijelih, oči su tamne. Krila su srednje dužine, nešto kraća od repa i leže na njemu (ne smiju visjeti ispod repa), što doprinosi zategnutom izgledu goluba. Rep je kratak, sa 12 pera. Noge su kratke, razmaknute, izrazito crvene boje i ne operjane, nokti su u korelaciji sa bojom perja, grudi široke, pune i zaobljene. Ne smiju biti rascijepljene po sredini. Sve ovo, uz uspravno držanje tijela, doprinosi njegovoj gracioznosti koja posebno dolazi do izražaja prilikom hodanja goluba, kada se njegov rep pomjera lijevo – desno i podsjeća na hod manekena na modnoj reviji.

Prevrtanje:  Prevrtanje mu je jednostruko, dvostruko i višestruko (3 i više okreta). Najčešće a i najpoželjnije je prevrtanje dvostrukim ili trostrukim okretom. U Roll-tümmler klasi, u koju spada Vršački prevrtač, boduju se upravo ovakva prevrtanja – dvostruko i višestruko. Zbog svojih izraženih osobina „PPP“: pitom – pametan – poslušan, Vršački prevrtač je vrlo pogodan za rad sa letačkim kavezom. Vrlo rijetko se gubi, jer ne leti ni visoko, niti daleko od kaveza.

Nazad

www.000webhost.com