Sisački prevrtač

 

Podrijetlo: Hrvatska, Sisak i okolica, gdje je uzgojen u 19. stoljeću.
Ukupni dojam:Nešto manjeg rasta, skladnih proporcija, dubokog stava, vrlo živahan golub s okruglom kapom koja završava s ružama.
Pasminska obilježja:
Glava: Okruglasta, s širokim čelom i okruglom, nešto odstoječom kapom koja završava s ružama (rozetama).
Oči:  Biseraste kod jednobojnih; tamne kod bijelih i srcastih. Obočnice uske i blijede do svijetle boje mesa.
Kljun:  Srednje dugačak, široko usađen, svijetle boje roga kod bijelih i srcastih, taman kod crnih, plavih i srebrnih jednobojnih. Fleka na vrhu kod srcastih dozvoljena. Nosne bradavice malo razvijene, glatke.
Vrat:   Kratak, zbijen, grlo dobro zaokruženo.
Prsa:   Široka, dobro zaokružena, blago isturena.
Leđa:  Široka, s repom čine jednu ravninu, lagano padajuća.
Krila:  Dobro razvijena, na repu nošena, kraj repa ne dosežu.
Rep:   Zatvoren, dobro složen, nešto duži od krila, nastavlja liniju leđa.
Noge:  Kratke, nisu pokrivene perima; Boja noktiju u skladu s bojom kljuna.
Perje:  Dobro razvijeno i i čvrsto naliježe.
Obojenost:
Jednobojni u bijeloj, crnoj, tamnoj (dun), crvenoj, žutoj, srebrnoj, plavoj s crnim prugama i  blijedoplavoj s tamnim prugama. Srcasti u crnoj, tamnoj (dun), srebrnoj, plavoj, blijedo plavoj, crvenoj i žutoj boji. Bijelo špicasti i tigrasti u svim navedenim bojama.
Boje i crtež:
Sve boje ravnomjerne, čiste i intenzivne. Kod srcastih su obojeni dijelovi simetrični i dobro ograničeni. Bijeli su: glava, partikla na prednjem dijelu vrata, trbuh, leđa i krila s izuzetkom ramenog perja; Crtež partikle je dužine kljuna prislonjenog uz vrat. Obojeni su: kapa, donje strane vrata, prsa, rameno perje (leđno srce) i rep s repnom dekom. Obojenom klinu i obojenom perju tura se teži. Bijelošpicasti su sa 7 do 10 bijelih letnih pera, ostalo perje je obojeno u istim navedenim bojama. Tigrasti su, po bijeloj temeljnoj boji, prošarani, po mogućnosti, ravnomjernim pojedinačnim obojenim perjem, u naprijed navedenim bojama; letna pera i rep su obojeni. 
Grube greške:
Grubo i predugačko tijelo; visok stav; usko čelo; špicasta i dugačka glava; predugačak i pretanak kljun; ispod repa nošena krila; nepravilna kapa; nedostatak rozeta; grub ili crveni obod oka; mat ili nečiste boje; jako pogrešan crtež kod srcastih. Kod bjelošpicastih: više od dva bijela letna pera razlike; obojeno pero između bijelih; više od 10 i manje od 7 bijelih letnih pera; Kod tigrastih: neravnomjeran i neujednačen crtež; bijelo perje u repu i letnim perima.
Ocjenjivanje:
Ukupni dojam – oblik i držanje tijela – glava – kapa i kljun – boja i crtež – boja očiju i oboda oka. Veličina prstena: 7
Akrobatske  karakteristike:

Sisački prevrtač uz neosporno ljepotu kojom plijeni pozornost velikog broja uzgajatelja, po svojim osobinama ne spada u kategoriju vrhunskih letača, ali redovnim treningom se postiže solidan let i prekrasno prevrtanje karakteristično za tu rasu golubova.
Leti kružno, na manjim visinama, visina leta vrlo rijetko prelazi 200 metara.
Uslijed učestalog prevrtanja dolazi do brzog umaranja pa samim time se i skraćuje dužina leta. Pravilnim treningom i radom dobiva se prosječna dužina leta od 20-30 minuta. Veliki problem u sportskom razvoju ove pasmine predstavlja, što veliki broj uzgajatelja već duže vrijeme ne pušta svoje golubove iz golubana, odnosno  «ne tjeraju» na let, selekcija se vrši samo u pravcu eksterijera, što je dovelo do znatnog gubitka sportskih karakteristika pasmine.
Međutim, u novije vrijeme se pojavljuju uzgajatelji sisačkih prevrtača iz Hrvatske, koji se natječu s tom pasminom po EFU pravilniku, te vrše intenzivnu i plansku selekciju kako bi se dobile što kvalitetnije jedinke u sportskom pogledu.
Prvi u Hrvatskoj, koji je 2009. godine počeo trenirati sisačke prevrtače na PLK i intenzivno raditi na njihovim sportskim osobinama, je Saša Miljanović iz Pitomače.

Već 2011. godine njegova ekipa sisačkih prevrtača je osvojila 1. mjesto  na EFU ljestvici s PLK za 2011. godinu u Roll-tummler klasi s osvojenih 65 bodova, a vrijeme leta je iznosilo 11 minuta. Ujedno je i jedan od osnivača HKP-a.

Prevrtanje:  jednostruko, dvostruko i višestruko (3 i više okreta).
Najpoželjnije prevrtanje je dvostruko ili trostruko.
Ekipa europskih prvaka Saše Miljanović
Zbog upravo tih karakteristika prevrtanja, svrstan je u Roll-tümmler klasu po EFU pravilniku. U Roll-tümmler klasi se boduju dvostruka prevrtanja i višestruka. Okret treba biti pravilan, preko leđa i naravno što brži. Prije samog prevrtanja sisački prevrtač pravi uvod , malo ubrzani let i blago penjanje uz glasno lupanje krilima nakon kojeg slijedi prevrtanje. U početku treninga s mladim golubovima, kao prva najava prevrtanja golub sjeda na rep i pri tome propada. Nakon intenzivnih treninga i starosti goluba cca od 60-100 dana dolazi do prvog prevrtanja. Kroz daljnji rad, golub usavršava prevrtanje, okreti postaju čistiji i eksplozivniji te naravno počinju dvostruki i trostruki okretaji, odnosno prevrtanje.Sisački prevrtač je vrsta koja je pogodna za rad na PLK, vrlo pametna , pitoma i dobre orijentacije.

Nazad

www.000webhost.com