Orijentalni roller

 

Podrijetlo:

Samo ime ove rase govori nam o njenom porijeklu. Po Prützu (1886) proizlazi da je ova rasa već 1870. god. dospjela u Njemačku iz Male Azije  preko Turske, Grčke i ostalih balkanskih zemalja. To isto tvrdi i Düringen (1923). Freisberg (u knijizi Wittig-a, 1923) više godina je istraživao porijeklo ove rase. Točne podatke nije mogao naći, ali je sve ukazivalo na to da su ovi golubovi porijeklom iz Smirne u Maloj Aziji .
 
     
Pasminska obilježja:

     Veličina ovog goluba je 33-36 cm . Stasa je srednje visokog, snažnog tijela, sa širokim grudima i ramenima, kao i vrlo širokim, koso podignutim repom, tako da krila nosi ispod repa.
     Glava je glatka, dobro zaokrugljena, sa srednje visokim čelom, bez kutova i s ravnim tjemenom. Kljun srednje dužine, snažan, vrh malo povijen, otvorene boje mesa, a kod crnih, plavih, plavo kovanih i vise bojnih  vrh može biti malo zatvorenije boje. Čisto obojeni kljunovi pri ocjenjivanju imaju prednost. Nozdrve su crvenkaste i malo razvijene, glatke i bijelo naprašene.
     Oči imaju biserasto obojen iris s malim pupilima, izuzev kod čisto bijelih primjeraka, gdje je iris zatvorene boje. Očno meso čvrsto obuhvata oko. Pošto se ova rasa smatra prvenstveno letačkom, crvene paučinaste žilice u irisu oka su dozvoljene. Opći utisak glave i lica treba djelovati vatreno i  temperamentno.
     Podbradak ispod kljuna je pun, a zatim se oštro savija. Vrat izlazi iz širokih grudi, a prema glavi je vitak i stanjen. Grudi široke, malo naprijed isturene, a držanje ponosno. Leđa kratka, padaju prema repu, u ramenima široka, a s podignutim repom prave liniju luka.
     Krila dugačka, dopiru skoro do kraja repa, labavo držeća ispod krila ali ne dodiruju zemlju. Rep širok i dugačak, sa najmanje 14 širokih pera. Pera repa izvana naliježu jedna na druga prema sredini, što čini da rep sa zadnje strane ima izgled  luka ( rep ne smije biti tako razvijen kao, na primjer, kod danciškog visokoletača). Širina kraja repa treba se poklapati sa širinom ramena. Dvostruka ili dvojna pera, tj. dvije pera iz jednog korijena,  se često pojavljuju, i to u sredini repa, i obično su za 0,5 cm duža od ostalih, a označavaju čistokrvnost ovih golubova. Oba kraka pera stoje jedno prema drugom u oštrom kutu i tako su usađena u meso repa da su kao krov postavljena nad ostalim repnim perima.
     Trbuh je prilično širok i ravan. Noge srednje visine i glatke, ponekad malo čarapaste, što se ne smatra velikom greškom.                                                  Obojenost:
     Jednobojni: crni, plavi plavo crni, plavo kovani, plavo krljušasti, srebrnasti fakovi, crveni, žuti i bijeli;
     Dvobojni: crno plavi sa srebrnastim vratom, srebrnasto plavi sa crvenim vratom i crvenim krilnim prugama, bijelo crni, crni s bijelim repom .
     Višebojni: osnovna boja žuto crvena. Mat-obojenost na krilima i leđima ( ova mat boja je nalik na prepečene cigle, dok su grudi otvoreno crvene i na vratu prelaze u jače crvenu do kakao tamnu boju; dio oko očiju i podbradak su uvijek svjetlije obojeni, a gornji dio glave je obojen kao i vrat; na trbuhu obojenost je sivkasto žuta s plavičastom prevlakom: duža krilna i repna pera su otvorenije boje, često žuckasto bijela do skoro sasvim bijela: preko svih ovih boja pojavljuju se po cjelom tijelu simetrično raspoređena crno obojena špicasta pera među kojima može biti i višebojnih.
    
Akrobatske  karakteristike:

Orijentalnog prevrtača se može prepoznati po letu. Tipično golubovi lete u gotovo pravilnoj kružnoj putanji i pri tom imaju jednoličan rad krila, ustaljenu visinu i brzinu leta. Kratko nakon postizanja visine ovi golubovi poviju krila prema nazad i kombiniraju u mahanje krila i pulsiranje istih prema nazad kao vesla. Pri tom srednji dio krila djeluje ukočen i izgleda kao da vrsi funkciju krila jedrilice. Brzina leta je znatno veća od brzine leta tipičnog prevrtača a promjene brzine i visine su nagle i česte. Vole letjeti u vjetar i mogu letjeti po jakom vjetru. Ako je vjetar “prave” brzine teze da jedre uz vjetar, gdje se putanja leta pretvara u vrlo izduženu elipsu. Često u ovom eliptičnom kruženju izmjenjuju lijevi i desni zaokret, tako da se putanja leta pretvara u “osmicu”.
Lete jako visoko i mogu ostati u zraku satima. Prevrtanje, poniranje i mnoge druge njima svojstvene akrobacije izvode zadnjih pola sata leta. Ili se može reci da nakon pola sata intenzivnog izvođenja figura slete. Prilikom ovog izvođenja najčešće se jato  raširi na velikoj površini i izgleda kao da svaki golub izvodi program za sebe, bez namjere za vračanjem u jato. Na kraju se skupe u jato ili dva manja i slete.

U repertoaru Orijentalnog prevrtača je veliki broj figura. Brzo manevriranje ili poniranje ukočenih krila, brzi okret unazad a zatim nastavak leta na pravoj liniji. Klasično prevrtanje od nekoliko krugova, klasični rol pri kom izgleda kao da će perje otpasti. Spiralno poniranje na glavu ili rep, okretanje na krilo. Neke figure treba snimiti i usporiti da se vidi sto uopće radi.
Svaki golub ne izvodi sve figure. Najčešće se individualno svaki golub specijalizira za nešto svoje, da bi tek s vremena na vrijeme pokazao da može izvoditi i druge figure.
Cilj uzgoja: kod HS puno figura i visoki let, kod FK samo puno figura.
Slijedeće figure se ocjenjuju jednim bodom:

a) Rolanje brzo ili lagano. Dubina role kojoj se teži 2-3 metra (oko 1 sekunde trajanje role). Znatno dublje role nisu poželjne da se ne bi potpomagalo propadanje.
b) duplo prevrtanje,
c) mlinsko okretanje najmanje dvostruko, 
d) šraf najmanje dvostruko,
e) aksijalno okretanje najmanje dvostruko
f) kombinacija od najmanje 2 figure (prevrtanje, mlin, šraf ili aksijalno okretanje).
Sve figure koje su duboke najmanje 2 metra, ocjenjuju se sa dodatnim bodom (dakle, ukupno 2 boda).

.

Nazad

www.000webhost.com