Novosti


23.srpnja 2017.godine

Međunarodni PLK turnir VSF-a, Rorbas, Švicarska  13.-15.07. 2017.
Članovi HKP-a Zvonimir Lukić i Petar Brlošić 14. i 15.07. 2017. bili su na turniru u Švicarskoj, u mjestu Rorbas, 30-ak km od Zuricha. To je prvi puta da je netko iz HKP-a bio natjecatelj na jednom PLK turniru u Švicarskoj, nadamo se ne i zadnji.
Zvone i Pero krenuli su u petak ujutro oko 02,00 h, da bi stigli popodne oko 18,00 h. Put je trajao oko 16 sati, 1150 km, tako da su i ptice žudile za odmorom. Domaćini su im odmah dodijelili mjesto u centru kampa da se sparkiraju.  Također  bila je osigurana hrana i piće kao i smještaj za ptice.

golubari 
Zvone i Pero

Petak navečer protekao je uz golubarenje i druženje, rezali su se slavonski specijaliteti pod 45% tako da se odnekud brzo stvorila i gajba piva, što je rezultiralo kao i uvijek brzim okupljanjem i bdijenjem do sitnih sati. Uz naše dečke došli su i Hamdija Deomić i Ivica Jakešević na druženje, a pridružili su se i Jurgen, Veit, Walter….
Subota ujutro, doručak u 07,00 i prvi let našeg Pere u 09,00 sati. Prvo je pustio brodske. Izvanredan let, temperatura 20-ak stupnjeva, bez vjetra, novi flugplatz, kotlina, okolo brda, što je rezultiralo da su ptice letjele kao pomahnitale, kad su trenirane zadnjih desetak dana na slavonskih plus 35stupnjeva.  Po bodovima ok, 223 boda, dovoljno za prvo mjesto. Pero i Zvone su odmah znali kakvi će biti problemi smiriti pasmine koje inače dobro lete BR, GR, OR i Zagrebačke.

 
Pero, Hamdo i Ivica

I tako je i bilo. Problemi sa visokim letom, GR i OR su se visoko dignuli i prava je umjetnost zadržati ih kod kaveza. Na kraju Pero je bio prvi sa GR , 48 bodova , let sa OR bio je diskan, pošto je Pero uveo svoje OR sa svega 30 sekundi zakašnjenja, dakle u 61. minuti, ali pravila su pravila, prava je sreća da su uopće svi vraćeni.
Odmah poslije Pere letio je Zvone. Prvo je pustio BR, dobro su krenuli i za jako kratko vrijeme imali jako puno bodova, breakova, no kako su se naravno dignuli visoko uletjela je strana ptica, vjetruša ili nešto drugo, BR se dali u bijeg i otišli iza brda, izgledalo je loše, jedan BR se vratio u roku a druga dva poslije isteka vremena, oduzeto je 2/3 bodova. Na kraju je Zvone sretan kao prskalica sačuvao je sva tri goluba.
Onda je pustio Sisačke, izvanredan let u ovim uvjetima koji su idealni za pasmine koje malo teže lete, brodski, sisački, gusto su radili, skupa, visina idealna, sucima lagan pogled. Na kraju izvanrednih 171 bod. Zatim su letjeli Zagrebački u otvorenoj klasi. Let kao OR, visoko u točku, suci ne boduju nego čekaju da ih Zvone spusti, ali neće dole, gore im super. Na kraju ipak padaju i ostvaruju dosad najbolji rezultat  od 85 bodova. Bodovani su po pravilima Roltummler klase. Izvanredno. 
Odmah poslije letova član HKP-a Mladen Gajek dolazi iz Einstingena sa svojom obitelji i pali roštilj.

 

Mladen, Zvone i Pero

Svaka čast Mladene, pravi si prijatelj i čovjek, ne zbog roštilja, već zbog toga što si sa ženom, djecom, malim Ricardom  starim tek 5 tjedana prešao 500 km da bi se podružio Peri i Zvonetu.  Hvala od srca na svemu! Također veliko hvala Hamdi i Ivici na gostoprimstvu koje su nam pružili i nisu dali ništa platiti.

Poslije leta, naši članovi su bili u posjeti kod organizatora i veterana Hans Ganz-a koji je ugostio Zvonu i Peru u svome domu. Imalo se što vidjeti, golubovi, prekrasan golubarski ambijent, pregršt nagrada i kvalitetnih ptica. Veliko hvala. Hvala i predsjedniku EFU Franco Visonà na gostoprimstvu koje je pružio članovima HKP-a.
Navečer je bila dodjela nagrada a poslije toga i povratak kući u lijepu našu.
Prekrasan vikend, prekrasan turnir, prekrasna zemlja, atmosfera golubarska, dojam plus 5, valjalo bi to na godinu ponoviti. Slike se nalaze u fotoalbumu.


08.srpnja 2017.godine

6. međunarodni PLK turnir HKP-a, Piškorevci 23. i 24.06. 2017.
Prošao je i naš 6. međunarodni turnir golubova umjetničkog leta, po drugi puta za redom domaćin je bio Petar Brlošić u Piškorevcima, lijepom slavonskom selu kod Đakova.  
Odmah na početku moramo prvo zahvaliti sponzorima i svima koji su pomogli na bilo koji način, bez njih ovaj događaj teško bi se mogao provesti.
Prvo, najviše hvala Gradu Đakovu (generalnom pokrovitelju), bivšem gradonačelniku (Zoran Vinković) kao i sadašnjem gradonačelniku Marinu Mandariću, te našem Piškorevčaninu koji je ovdje pokazao kako se to radi za ono nešto što se događa u selu- Antunu Galiću,Universalu Đakovo d.o.o... Oni su bili glavni sponzori u cijeloj priči i još jednom od srca hvala!


 

Pogled na glavni šator

Zahvaljujemo se Perinoj baki Mariji Brlošić na svemu (puno je za nabrojiti), gospođi Janji Brlošić na pruženom smještaju za sve, Perinim sestrama Marijani Mioković i Animariji Čubranić bez kojih ne bi okretali prase u petak, Tihomiru Miševiću za svu opremu, Josipu Tomičiću našem dugogodišnjem sponzoru, Geo- Vrtariću (Josipu Vrtarić, našem članu HKP-a iz Njemačke Mladenu Gajeku koji je dao doprinos, jer zbog rođenja djeteta nije mogao prisustvovati turniru a ovim putem mu hvala i čestitamo na prinovi, Josipu Privara za šator, Damiru Sito, Ivana Bosnjakovic, caffe baru Boss, caffe baru Onix, caffe baru London, gospodinu Cvitiću, dečkima na ozvučenju, glazbi, razglasu i mikrofonu Nevenu Spajiću i Mirku Jelušiću, Antoniji Budimir, Mariu Spajiću, Đuri Brlošić na raspremanju svega i prijevozu istoga, DVD-u Piškorevci za davanje glavne sale za večeru, Marku Karači – baji, Darku Kolaku, Boris Debeljak, Iliji i Aniti Batinić, pivovari Carslberg, Perinim šogorima Marijanu, Domagoju i Vekiju koji su pripremali po toj vručini ručak i večeru u petak, nije bilo nimalo lako na tolikoj temperaturi još uz ražanj i vatru.                   
Hvala Piletu Muci i grupi golubari zenica sunce pile na promoviranju, podijeli, objavljivanju svega što smo mi radili u ova dva dana, na video promociji, Pile hvala!  Hvala dečkima iz BiH koji su došli i pridonijeli ovome druženju, kojima sada dajemo podršku da u bližoj budućnosti mi budemo njihovi gosti na ovakvom turniru. Hvala svima svojim članovima koji su doprinijeli u svemu za klub i ovaj događaj. Najviše hvala svim gostima koji su nam bili iz Srbije- SKP- na čelu sa Stevanom, koji nisu propustili niti jedan turnir u Hrvatskoj od našeg osnutka kluba kao i RKS koji su pomogli u suđenju pasmina koje mi još nemamo položeno.  Hvala Šandoru Doci iz KAH CS koji je došao iz Slovačke, hvala svim članovima  HKP-a koji su došli i sudjelovali u svemu ovome.


 

Tijekom letova

Veliko hvala Matei Brlošić, Perinoj supruzi, na svemu, koja je uzela i godišnji odmor kako bi pomogla našem Peri i HKP-u.
Sami turnir je počeo u petak 23.06. iza podneva...počeli smo sa ručkom iz kotlića a onda polako i sa letovima. Vrijeme na žalost nije bilo ni najmanje na ruku natjecateljima odnosno golubovima a isti tako ni sucima i gledateljima. Najveće vrućine (35-37c) i sparine do sada u 2017. god su se potrefile baš na ova dva dana. Užas za golubove. Od pasmina su bile zastupljene gotovo sve klase... Purzleri, Takle, Rolttumler, Birmingenci, Orijentalni, Galatski, Takla-Solo, Wamen, Wuta, Kelebek... (prevrtači, roleri, obrušivači, taklaši, igrači...). Kakvo je bilo vrijeme , takvi su otprilike bili i rezultati.
Svakako treba izdvojio rezultate Vršačkih rollera sa 150 bodova – Stevana Dozeta i Wute 475 bodova –obrušivači  Šandora Dozci iz Slovačke. U ovakvim vremenskim uvjetima ti rezultati imaju posebnu težinu, čestitke Stevanu i Šandoru.

 

Pripreme za let


Kada je u petak navečer sunce zašlo i završili se letovi, bila je poslužena večera (koja se vrtila popodne na ražnju) u šatoru za sve goste i natjecatelje.  A poslije večere, došla nam je i harmonika u goste, tako da su golubari nakon napornog dana imali i napornu, ali veselu večer, kako je već tradicija kad se turnir održava u Hrvatskoj. Uostalom članovi HKP-a to prakticiraju na svakom turniru, bili domaćini ili gosti, a između ostalog, zato smo i tu, druženje, razgovor, pjesma, sve je potrajalo do 04.00 sata. Cilj nam je uz natjecanje i da se golubari upoznaju, zbliže i kada idu kući da nose lijepe uspomene na ovakve događaje.Opuštanje poslije letova

Subotu smo započeli odmah iza 07.00 h uz prve letove i doručak... opet uz glazbu, piće, hranu, ugodno druženje i smijeh...došli su mnogi naši prijatelji golubari... U subotu se letilo do 18,00 sati, uz užasnu žegu od 35-36 stupnjeva.
I tako smo dočekali večeru, te službenu dodjelu nagrada koju smo imali u vatrogasnom domu Piškorevci.
Svima koji su sudjelovali na ovome 6. međunarodnom turniru HKP-a, bili sudionici u bilo kojemu pogledu, još jednom VELIKO HVALA!

Slike sa natjecanja možete vidjeti u fotoalbumu.
Do slijedećeg  turnira pozdrav i vedro nebo bez grabljivica.


30.siječnja 2017.godine

Međunarodni PLK turnir HKP-a, Piškorevci, Hrvatska, 17 i 18. lipnja 2016.

Hrvatski klub prevrtača je 17.-18.06. 2016. bio organizator prvog EFU PLK turnira u 2016.god. Domaćin ovoga turnira je bio Petar Brlošić a mjesto održavanja je bilo njegovo rodno mjesto Piškorevci.  Turnir se održao u centru sela, na mjestu gdje se održava sajmište (stočno-poljoprivredni vašar).
Na ovome natjecanju sudjelovali su gosti iz Slovačke, Češke, Srbije i naravno Hrvatske.
KAH-CS su predstavljali Andrej Margentin, Sandor Dozi i Josef Voraček, SKP su predstavljali Stevan Dozet i Čedomir Stojšin, dok su od našega kluba HKP-a učešće uzeli Marijan Domović, Stipo Martinović, Zvonimir Lukić, Saša Miljanović, Dalibor Antolaš, Nikola Milišić i Petar Brlošić.
Bilo je tu i gostiju iz oba kluba a dva bih istaknuo koja su nam pomogla oko suđenja, Ryba Daniel i Milovan Stošić.
Održano je ukupno 35 letova a bile su zastupljene gotovo sve natjecateljske  klase. Letovi su se održavali u dva dana, petak / subota. Vrijeme u ova dva dana nije išlo na ruku natjecateljima jer je bilo dosta sparno i vruće u oba dana. No ipak je postignuto nekoliko zapaženih rezultata koje su na kraju godine zauzele visoko mjesto na konačnoj EFU listi za FK rezultate.
Sandor Dozi je ostvario odličan rezultat sa Wutama od 525 boda, Čedomir Stojšin sa taklama od 220 bodova te naš član Petar Brlošić sa brodskima 457 bodova, koji je na kraju i najveći rezultat u cijeloj godini u Purtzler klasi.
Domaćin se pobrinuo za smještaj svih stranih gostiju u privatnom aranžmanu. 
Na samome turniru je bila odlična atmosfera... Oba dana je bilo glazbe, hrane, pića, pjesme i naravno neizostavnih tema o našim ljubimcima.
Imali smo goste iz susjednih zemalja- BiH vjernoga Andriju Lukića, golubare iz Đakova i dosta mještana koje je zanimao ovaj događaj. 
U petak je domaćin pripremio večeru za sve natjecatelje i goste koji su bili prisutni.
Također je bilo i nogometno navijačke atmosfere, jer se gledala utakmica Hrvatska-Češka sa Eura iz Francuske, gdje su zajedno navijali natjecatelji obiju reprezentacija.
Drugi dan je počeo odmah sa kavom i doručkom za sve kojeg je domaćin pripremio. Potom se nastavilo sa letovima.
Kako nije bilo problema sa udarima jastreba ili sa čestim gubljenjem ptica u subotu, turnir je završio nešto ranije oko 16:00 sati,  što je pokazatelj dobre organizacije i najvažnije dobroga letačkog mjesta.
Uslijedila je večera u Piškorevačkom vatrogasnom domu a potom i dodjela svih nagrada i priznanja. 
Velika hvala svim natjecateljima, gostima a posebna našem domaćinu Peri.


30.siječnja 2017.godine

Međunarodni PLK turnir SKP-a, Vršac, Srbija 2016.

Treći turnir (nakon Hrvatske i Njemačke) u 2016.god u kojem je učešće uzeo HKP,  je bio onaj tradicionalni u Srbiji u gradu Vršcu. 
Učešće na ovome turniru su uzela dva naša člana, Saša Miljanović i Petar Brlošić, no na turnir je kao sudac išao naš Baja, Zoran Gregorić.
Turnir je bio održavan dva dana, petak i subota.
Nastupilo je 9 natjecatelja sa ukupno 25 letova u 12 natjecateljskih klasa.  Osim HKP, učešće su uzeli i članovi KAH-CS i domaćini SKP-a.
Turnir je opet bio besprijekorno organiziran i dobro posjećen od strane gostiju. Moram reći da je i ovdje malo vrijeme kvarilo dobre letove jer je u oba dana bio dosta jak vjetar.
No ipak je bilo izvrsnih rezultat a izdvojio bih onaj Stevana Dozeta sa Vršačkim prevrtačem sa ostvarenih 214 boda.
Organizator je svima natjecateljima osigurao smještaj za oba dana. Druženje je i ovdje bilo na viskom nivou. Ovim putem se zahvaljujemo domaćinima SKP-a, a najviše Milovanu Stošiću i Stevanu Dozetu sa njihovim suprugama.


25.siječnja 2016.godine

4.Međunarodni PLK turnir Švihov, Češka 2015.

28. i 29. kolovoza 2015. godine, članovi HKP-a , sudjelovali su na  4. međunarodnom turniru golubova umjetničkog leta s letačkim kavezima, koji je održan u organizaciji češkog i slovačkog kluba KAH-CS u češkom gradu Švihovu.

Na ovom natjecanju sudjelovali su natjecatelji iz Francuske, Švicarske, Njemačke, Češke, Slovačke, Hrvatske i Srbije.
Ukupno je održano 65 letova s golubovima u više klasa.
Naši predstavnici su  bili Marijan Domović ,Dalibor Antolaš, Saša Miljanović,  Petar Brlošić, Zvonimir Lukić i Zoran Gregorić.
Putovalo se u dva automobila, iz istočne slavonije Pero, Baja i Zvone, a iz podravine Sale, Marijan i Dalibor.
Članovi HKP-a  natjecali su se šest klasa i šest pasmina koje su ujedno bile i najzastupljenije na turniru.

Posebno zadovoljstvo na ovom natjecanju nam je bilo predstaviti naše hrvatske autohtone pasmine golubova - sisačkog prevrtača i brodskog prevrtača te su naši članovi s njima ostvariti odlične rezultate među ovako velikom i jakom konkurencijom. Uz Brodske i Sisačke, naši predstavnici letjeli su još s Wamama, Wutama, BR, GR i Taklama.

U Roll-timler klasi sa sisačkim prevrtačima 1. mjesto je osvojio Zvonimir Lukić sa dosad najboljim rezultatom ikad napravljenim od 203 boda, te također 2. mjesto s BR sa 74 boda.
Marijan Domović je sa Wutama bio 5. sa 226 bodova, te sa Taklama također 5. s 139 bodova.
U Purzler klasi s brodskim prevrtačima 1. mjesto je osvojio Petar Brlošić sa 306 bodova, a sa Galatskim prevrtačem 4. mjesto sa 10 bodova.

Saša Miljanović je u Klatshtumler-solo klasi s turskim prevrtačem  osvojio 1. mjesto sa 41 bodom, također Saša je bio i  2. u Roll-timler klasi sa sisačkim prevrtačim sa 112 bodova, u klasi Wammen Saša je bio 4. s 383 boda te s Taklama 6. sa 107 bodova.
Dalibor Antolaš je u Klatshtumler-stich klasi s turskim prevrtačima osvojio 4. mjesto sa 151 bodom, te 4. mjesto sa sisačkim prevrtačem i 60 bodova.
Zoran Gregorić je u Purzler klasi s brodskim prevrtačima bio 6. sa 16 bodova.

Poslije turnira u subotu navečer održala se svečana večera i podjela nagrada, poslikalo se i valjalo je krenuti put Lijepe naše. Ovo je ujedno bio i prvi puta da su članovi HKP-a gostovali u Češkoj na turniru.


11.srpnja 2015.godine

4.Međunarodni PLK turnir HKP-a, Pitomača 2015.

4. međunarodni PLK turnir HKP-a, Pitomača 2015.
Kao i prethodnih godina, 19.-20.06.2015. hrvatski klub prevrtača održao je sada već tradicionalni 4. po redu turnir golubova umjetničkog leta.
Ove godine domaćin turnir bila je ravna Podravina, točnije malo mjesto Pitomača gdje se održavao i prije dvije godine.
Domaćin turnira bio je Saša Miljanović.
Gosti su se kod domaćina počeli sakupljati u ranim prijepodnevnim satima 19.06., prvi su došli dečki iz podravine Dalibor i Marijan a potom i ekipa iz slavonije Pero i Baja, nedugo za njima je stigao i naš stari prijatelj i rado viđen gost na svakom našem turniru gospar Giga iz  daleke Dalmacije, točnije Dubrrovnika.
Nakon okrijepe uz hladu pivicu i čašicu razgovora, pristupilo se izvlačenju brojeva za prvi dan turnira, iako nam vrijeme nikako nije išlo u prilog, oblačno uz prilično jak jugozapadni vjetar ipak smo odlučili otvoriti turnir kako bi se u subotu stiglo sve odletjeti.
Natjecanje je tako počelo sa prvih 5 letova na odlično odabranom mjestu leta - flugplatzu, pašnjacima obitelji Vranek i to  u 14:00h.
Turnir je otvorio domaćin Saša Miljanović letom Turskih prevrtača-Takli, nakon njega su se letovi redali: Giga sa Solo-Taklom, Pero sa Brodskima, Dalibor sa Taklama ekipno i svi ti letovi su bili poprilično loši zbog kiše i jakog jugozapadnog vjetra.Iz minute u minutu lošije vrijeme je sve više uzimalo maha tako da se sa turnirom moralo prekinuti u 17:00 h te su svi otišli kod domaćina Saleta dok se vrijeme ne smiri.

Perica sudi letove po kiši


U to su došli Zvone i Marinko te se uz kavicu, pivu i malo šale nakon što je kiša stala, odlučilo ponovo otići na flugplatz. Po dolasku Zvone je potjerao ekipu Zagrebačkih prevrtača, odlično su krenuli, te napravili za zagrebačkog odličnih 13 bodova za 10 minuta, ali nažalost ponovo se spustio jak pljusak, tako da je sa tim prvi dan turnira i završio.
Nakon napornog dana valjalo se malo i opustiti, tako je kod Saleta u golubarskoj sobi nakon finog gulaša bilo vrlo veselo, uz pivu, gemišt, pjesmu i harmoniku, potrajalo je to do ranih jutarnjih sati. Valjalo se ujutro i dići, a domaćin se pobrinuo da goste probudi sa jutarnjom kavicom i doručkom.

Drugi dan turnira osvanuo je sa prekrasnim sunčanim jutrom i taj dan se održalo preostalih 15 letova.
Prvi je ujutro letio Dalibor sa ekipom Sisačkih, potom Nikola sa Bakinerima i tako su se letovi redali jedan za drugim, Giga  sa Taklama, Zlatko sa Taklama, Marijan sa Taklama i Wutama, Stevan sa Vršačkima, Taklama i Birminghamima.

Zlatko i njegovi droperi koji se daju hvatati


Nažlost, Stevan je imao i napad grabljivice pa je to na kraju rezultiralo lošijim rezultatima, potom je Zvone nastavio sa Birminghamima, Sisačkima, Pero sa Galatskima, te na kraju Sale sa Sisačkima .
Ostvareno je taj dan nekoliko vrhunskih rezultata, osobito u klasama koje su bile i najzastupljenije na ovom prestižnom turniru, klatshtumler klasi te rolltümler klasi koji će zasigurno ove sezone zauzeti visoka mjesta na EFU ljestvici.
Taj glavni dan turnira posjetilo nas je oko stotinjak gostiju i posjetitelja, bilo ih je iz raznih dijelova Lijepe naše pa i šire, tako da smo imali goste iz Slovenije iz SAG birmingham roler kluba, Borisa Receka, Branka i Stanka Mauceča.

 

Gazda Andrija sa Sašom i kćerkicom


Iz BiH smo imali našeg rado viđenog gosta, Andriju Lukića-gazdu Andriju, koji je ostao i na svečanoj večeri te je svojom vedrom naravi i smislom za humor značajno doprinjeo veseloj atmosferi. Nakon turnira u obližnjem društvenom domu, uz živu glazbu održana je i svečana dodjela nagrada i priznanja, te svečana večera.

Sa svečane večere


Na kraju što reći, sve je odrađeno savršeno, HKP-u ostaje do kraja godine organizacija našeg 3. klupskog PLK turnira u Zagrebu, te kućni letovi.A svakako treba istaknuti i vjerojatan pojedinačni odlazak na jedan od preostalih međunarodnih PLK turnira u inozemstvu do kraja godine.
Koristimo priliku da se zahvalimo svim gostima i natjecateljima koji su nas posjetili i bili dio ove velike golubarske manifestacije, kako iz Hrvatske tako i iz Srbije, BiH, Slovenije….
Isto tako veliko hvala i Saši, Marijanu i Daliboru kao i njihovim obiteljima koji su se poduzeli, bili odlični domaćini i učinili da sve bude pod špagu i da imamo iza sebe još jedan naš turnir.
Pozdrav i živjeli do slijedećeg 5. jubilarnog PLK turnira koji u 2016. seli u Piškorevce, u Đakovštinu.


01.siječnja 2015.godine

EFU skupština, 04.10. 2014.

Na EFU skupštini održanoj 04.10. 2014. godine u Mosbachu, SR Njemačka, Hrvatski klub prevrtača primljen je u stalno članstvo Europske Unije Prevrtača (EFU).

Delegati HKP-a na skupštini u Mosbachu bili su Saša Miljanović i Petar Brlošić.

Glasanje o prijemu HKP-a

Između ostalih točaka dnevnog reda na ovoj redovnoj skupštini jedna od točki bila je i prijem klubova u stalno članstvo koji su do sada imali status klubova-zemalja na probi.
Tako su u punopravno članstvo primljeni HKP - Hrvatska i KAH CS - Češka i Slovačka.
Ovim prijemom EFU organizacija sada pokriva Hrvatsku, Srbiju, Slovačku, Češku, Njemačku, Francusku, Belgiju, Nizozemsku i Švicarsku.

Da podsjetimo, klub je osnovan 27.04. 2011. godine, odmah na godinu 14.04. 2012. godine, na godišnjoj skupštini EFU-a, HKP je dobio status kandidata na rok od dvije godine, tada su delegati na EFU skupštini bili Zvonimir Lukić i Petar Brlošić.

Učesnici, Mosbach -SR Njemačka

U te dvije godine, odnosno dvije i pol godine, HKP je održao 3 domaća međunarodna PLK turnira, učestvovao je na više PLK turnira u inozemstvu - u Srbiji, Slovačkoj i Njemačkoj, održano je nekoliko desetaka HS letova, osposobljeno je 7 domaćih sudaca po EFU pravilniku, itd…                                 

Klub se razvijao na svim poljima svoga djelovanja sukladno Statutu kluba.
Kroz natjecanja i djelovanje kluba  povećavao se i broj članova, istodobno povećavao se i broj pasmina u klubu, svake sezone se dizala i kvaliteta matičnih golubova umjetničkog leta. Ostvareno je i nekoliko zapaženih rezultata pogotovo sa Brodskim, Sisačkim i Galatzerom a samim time i nekoliko titula EFU prvaka.
Trenutno klub raspolaže sa slijedećim pasminama: Sisački prevrtač, Brodski prevrtač, Zagrebački prevrtač, Slavonski prevrtač, Mardin, Orijentalni roller, Birmingham roller, Galatzer roller, Bakina, Agaran, Adana Wammen, Vuta….

Kao rezultat svega nabrojanog i jedne konstante u radu došao je i konačan prijem u stalno članstvo.

Ovim putem veliko hvala Saši i Peri što su predstavljali klub na ovoj skupštini.
Istodobno i veliko hvala svim članovima na zalaganju, radu i trudu kao i veliko hvala svima koji su nas podržavali u dosadašnjem radu, bez vas uspjeh ne bi bio moguć.

I Hrvatska zastava je tu


06.rujna 2014.godine

Međunarodni PLK turnir, Slovačka 2014.
28., 29. i 30. kolovoza 2014 godine u organizaciji kluba KAH CS, održan je međunarodni PLK turnir u Slovačkoj, u mjestu Sladkovičovo.
Na turniru u Slovačkoj po prvi puta su sudjelovali i naši članovi i to:

  1. Saša Miljanović sa Sisačkim, Taklama, solo Taklom i Wamenima
  2. Petar Brlošić sa Galatskim i Brodskima
  3. Dalibor Antolaš sa Taklama
  4. Marijan Domović sa Taklama
  5. Zvonimir Lukić sa BR i Sisačkim

Turnir je počeo u četvrtak, ali članovi HKP-a su sudjelovali zadnji dan u subotu kada su svi i letjeli. Zvone i Pero su došli ujutro u Sladkovičovo oko 6h i sačekali do 07:30, kada su stigli Sale, Marijan i Dalibor, kao i ostali natjecatelji koji su spavali u obližnjem internatu. Na turniru su sudjelovali natjecatelji iz SKP-a (Stevo i Čedo),  DFC-a,  Švicarske, i naravno natjecatelji iz Češke i Slovačke kojih je bilo i najviše Ukupno je bilo oko 62 leta u ta tri dana.
Većina letova odrađena je u četvrtak i petak pa su se već ujutro mogli vidjeti njihove rezultati. Subotu je letove otvorio Zvone i već na samome početku ostvario dobre rezultate (BR 36 bodova-pola utakmice ih nije bilo, Sisački 133 boda).

Zvone poslije leta sa Sisačkima


Nakon Zvoneta letio je Pero, sa Brodskima je ostvario 537 bodova, tako je obišao dosadašnji najveći rezultat s Brodskima koji je držao Zvone sa 430 bodova, nakon Brodskih letjeli su Galatski i napravili 68 bodova, što je bilo dovoljno za prvo mjesto u toj klasi.

Pero prije početka leta


Poslije Pere i Zvoneta na red je došao Musa Čelik sa svojih 9 pasmina i letova. To je trajalo do kasno popodne kada je počela padati i kiša. Uvjeti nisu bili da se tada puste ptice što su naši dečki i vagali...no onda je Saša uzeo kavez i Wamene te otišao na livadu po kiši i prvo letio Wamene sa kojima je ostvario odličan rezultat od 410 bodova, kiša je i dalje padala a Sale je nastavio letove sa Sisačkima, nažalost Sisački se nisu mogli oduprijeti tom vremenu pa su napravili 30 tak bodova.

Sale, Hans i Musa


Poslije Saleta kiša se malo smirila pa je na livadu izašao i Marijan. Pustio je Takle i one su radilo vrlo dobro i napravile 172 boda, što je na kraju bilo dovoljno za pehar i treće mjesto. Poslije Marijana na flugplatz je izašao Dalibor kojemu je ovo bio prvi turnir u inozemstvu, a drugi u životu. Unatoč tomu Dalibor je odmah pokazao da se s njim nije zezati te je sa svojim Taklama izletio odličnih oko 280 bodova i s tim rezultatom ostvario visoko 2. mjesto.

Marijan, Jozef i Miroslav


Bilo je još vremena i kiša je stala padati, pa se na teren opet vratio Sale sa Taklom- solo koja je napravila 50 bodova i time zauzela 1. mjesto na turniru.

Dalibor za vrijeme leta saTaklama


Time je HKP ostvario četiri 1.mjesta, dva 2.mjesta, dva 3.mjesta, što je brojka od 8 plasmana u 10 letova.
Tijekom dana naša se ekipa družila sa svim natjecateljima, ipak nekako najviše sa susjedima Stevom i Čedom, razmijenjeno je i više pari ptica, Sisački i Brodski otišli su za Švicarsku, Francusku, Tursku, a naravno, nešto BR, Takli i Duneka je doneseno i u domovinu.
Sam turnir je bio odlično organiziran, jako puno letova, natjecatelja.
Večera je bila oko 20,00 satu u gradiću Galanta, gdje je bila i dodjela nagrada. Poslije večere još malo priča i valjalo je krenuti put kući.

Cilj je tu


Naši članovi su se vratili kući u nedjelju u jutro, odrađen je još jedan lijepi turnir, uz dobre rezultate nije izgubljen ni jedan golub, lijepo se golubarilo i stekla se nova poznanstva te produbila stara prijateljstva
Ovim je završena i do sada najuspješnija godina  i najbogatija po odlascima na PLK turnire, naši članovi bili su uz naš HKP turnir još u Njemačkoj, Srbiji i Slovačkoj. Svaka čast dečkima na trudu, radu, strpljivosti i htijenju.                                                                  

Za kraj, veliko hvala organizatoru klubu KAH CS na gostoprimstvu.
Živjeli.


24.kolovoza 2014.godine

15. i 16. kolovoza 2014. u Vršcu u organizaciji "Srpskog kluba prevrtača" održan je 6. međunarodni PLK turnir golubova umjetničkog leta.
Na ovom turniru sudjelovali su i članovi HKP-a sa 10 letova i to:

  • Stipo Martinović: Brodski, Sisački, Takla i Wammen;
  • Petar Brlošić: Galatski i Brodski;
  • Saša Miljanović: Sisački, Takla, Takla-solo i Wammen

Nosilo se za Vršac 50 komada golubova u pet transporterki, auto je bio krcat, vozač je bio Stipe sa svojom Astrom.
Kad je ekipa stigla na granični prijelaz dočekala ih je kolona duga 6km, no na sreću hrvatska policija je imala milosti prema našim pticama u automobilu te je naše junake zaustavnom trakom provela do naše granice. I zato hvala još jednom našoj hrvatskoj policiji i MUP-u
No na susjednoj granici ih je ipak dočekao problem sa veterinarom, punih 6 sati se vodila borba oko prelaska, no ipak se na kraju upornost HKP ekipe isplatila.

U Vršac se dolazi oko 17,00, domaćin Stevan dočekuje goste, smještaju se golubovi i kreće opuštanje i prepričavanje događaja uz pivu, kavu, sok, zadovoljni i sretni što su ipak stigli.
Potom svi zajedno odlaze ulicu dalje kod Milovana Stošića gdje su pogledali Milovanovo matično jato sisačkih prevrtača i kako kaže naš stručnjak za sisačke, Sale „bio sam oduševljen kvalitetom golubova, Milovan je u kratkom vremenu strogom selekcijom napravio kvalitetno jato sisačkih prevrtača od golubova koje je nabavio, od Zvoneta i mene“

Sisački Milovana Stošića

Potom je uslijedio sjajan roštilj i nekoliko vrsti maksuzive, a na sve je ostavio utisak ukus "kajsijovače 2014." .
Poslije Milovana, na redu je bio obilazaka Đorđa Kirice.
Kod Kirice se imalo što vidjeti, prelijepe i uredne golubinjake, brodske, takle, bačke.
Smještaj naših članova je bio u kući Kirice u Vršcu te se ovim putem zahvaljujemo za gostoprimstvo.
Jutro 6:00 sati, buđenje i dizanje, uz naravno glavobolju od prošlog burnog dana i noći, pakuju se ptice i ide se na mjesto leta. Odlično izabrano mjesto, čisto i pregledno.

Stipe nakon leta sisačkih

Tu se svi okupljaju, doručkuje se i u 08:00 sati prvi starta naš Stipe sa četiri klase,najbolje su bili spremljeni brodski prevrtači sa kojima je ostvario odličan rezultat od 273 boda, no i wammeni su bili jako dobri, prvi pad nije bio baš dobar, no drugi pad je bio bolji, sa donje visine, bilo je to za 285 bodova, ovo je bio Stipin prvi nastup sa wammenima, sa sisačkim imao je 60 bodova, a sa taklama 37.
Drugi po redu nakon Stipe, oko 11:00 sati, izašao je Sale na flugplatz sa svoje četiri klase, golubovi su bili dobro pripremljeni,  odlično vrijeme, polu oblačno uz lagani jugo-zapadni vjetar, sisački su izletjeli cijelu utakmicu, te su gotovo cijelo vrijeme bili tik iznad kaveza i publike, imalo se sto vidjeti, ekipa sisačkih je izletjela fantastičnih 160 bodova, do sada najviše službeno zabilježenih bodova za ovu pasminu. Sale je još sa taklama napravio 58 bodova, sa solo taklom 25 i sa Wammenima odličnih 435 bodova.

Stipe nakon leta sisačkih

Sve je to popratila i Vršačka TV "Lav" tako da su Sale i naša ekipa viđeni na televiziji.
Pero je nastupio i popodnevnim satima te je i ovog puta sa brodskim prevrtačima ostvario vrhunski rezultat te popravio onaj iz Njemačke od prije mjesec dana, tako da je sada ostvario 391 bod, galatski su ga nažalost iznevjerili,nisu radili kako su trebali i čudno su se ponašali u letu te ih je vrlo brzo spustio.

I tako redali su se let za letom, imalo se što vidjeti,neki su imali više sreće,a neki manje, bilo je nažalost radi pojačanog vjetra i izgubljenih golubova.
Poslije letova, kasno popodne, spremili su se golubovi i krenulo na svečanu večeru i dodjelu nagrada.Večera je održana kod Save Popova u pizzeriji, no prije večere naši predstavnici obišli su i Čedomira Stojšina, tako da se i kod njega pregledalo malo golubove, a potom i kod Save.
Večera je mogla početi, uslijedila je pozdravna riječ domaćina te dodjela nagrada, a potom i svečana večera uz pratnju žive glazbe, tako da je i nakon večere do poslije pola noći bilo veselo, pjevalo se i slavio se još jedan golubarski praznik.

Dio učesnika turnira

Na samom kraju ovog zapisa, Hrvatski klub prevrtača, a i naravno posebno Stipe, Sale i Pero od srca se zahvaljujemo organizatorima SKP-u na svemu, jer zaista bilo je jako lijepo i ugodno boraviti u Vršcu na ovom 6. po redu PLK turniru.
 
Svima lijep pozdrav, na redu je Slovačka.
Živjeli.

 


23.kolovoza 2014.godine

Međunarodni PLK turnir, Njemačka, Rödelsee, 2014.

17., 18. i 19. srpnja 2014. u mjestu Rödelsee u Njemačkoj, održan je međunarodni PLK turnir DFC-a. Kako je DFC po broju članova i najbrojniji europski klub bilo je za očekivati i da će to biti veliki turnir po broju letova. Tako je i bilo, održano je ukupno oko 67 letova u tri dana. Letovi su počeli 17. u jutru u 09,00 i završili 19. poslije podne oko 17,00 sati.

Po prvi puta na turniru su bili i članovi nekog hrvatskog kluba, boje HKP-a branili su Zvonimir Lukić i Petar Brlošić.
Zvone je letio sa Sisačkim prevrtačima i Birmingham rollerima a Pero sa Brodskim prevrtačem i Galatskim prevrtačem.

Pero i Zvone krenuli su u Njemačku 15.07., utorak, te su 15. i 16.07. bili gosti kod uzgajatelja Brodskih prevrtača Mladena Gajeka u mjestu Einstingen, udaljen nekih 1000 km od Vinkovaca.

Mladen Gajek, naš domaćin

Kako to obično i biva, odmah po dolasku Mladen je naše predstavnike primio te  zapalio roštilj, druženje i priča su se razvukli dosta dugo u noć. Sutra dan, 16.07. išlo se u obilazak i golubarenje.

Mladen je vodio Peru i Zvoneta prvo kod gospodina Waltera Molenkopfa, inače Walter već duže godina trenira našeg Brodskog na kavez. Gospodin Walter je pokazao široku lepezu svih pasmina koje uzgaja, tako da je tu bilo i Uzbeka, Sieben purtzlera, Esterl purtzler, Takli, Tađikistanaca……

U posjeti kod Waltera Molenkopfa

Nakon Waltera, Mladen je odveo svoje goste do gospodina Antuna Petrinovića, inače gospon Antun je rodom iz vinkovačkog kraja. Tamo su Pero i Zvone imali priliku vidjeti jedan pravi golubarski raj, komad zemlje ograđen i okružen isključivo golubanama.  Gospodin Anton posjeduje izuzetne primjerke Engleskih tiplera, Listonoša, Sremsko Mitrovačke prevrtače, kao i Paunove, jednom riječju raj. 

Ovim putem zahvaljujemo se Walteru i Antonu na gostoprimstvu, što su odvojili svoje vrijeme i ugostili naše članove.
Poslije podne Mladen je poveo Peru i Zvoneta u obilazak grada Reutlingena, prošetali se, poslikali…. 

Do kasno uvečer održana je i nogometna utakmica, priprema za turnir, između Mladena i Zvoneta protiv Pere i Mladenovog sina Stjepana.
Utakmica je završila miroljubivo i dugo bi se još igralo da se susjedi Nijemci nisu bunili sa balkona zbog buke koju su akteri proizvodili.

Ovom prilikom HKP se zahvaljuje Mladenu i njegovoj obitelji koji su naše predstavnike dočekali, ugostili i trpili. Hvala još jednom na svemu.

17.07. u jutro u 05,00 Zvone i Pero krenuli su put Rödelseea koji je udaljen 230 km od Einstingena.
Tamo su stigli oko 08,00 sati te su isti dan oko 16,00 sati letili sa svojim pticama. Temperatura je bila oko 30 stupnjeva i bilo je malo vjetrića.
Pero je sa Brodskim prevrtačima napravio 373 boda, Galatski su napravili 112 bodova, Zvone je sa Sisačkima napravio 101 bod i sa BR 40 bodova.

Ivica Jakešević i Pero kod našeg šatora

Tijekom poslijepodneva došla je i ekipa iz SKP-a, kao i ekipa iz KAH CS-a. Montiralo se šatore te je druženje i golubarenje moglo početi.

Tijekom petka i subote uživalo se u druženju i gledanju letova, naši vrijedni članovi su nekoliko letova i sudili, kao i stažirali za određene klase.
Posebna priča je u petak na večer, uz druženje sa Stevanom, Borom, Andrejom, Jozefom i članovima ta dva kluba, pridružili su se još i Ivica Jakesević, Hamdo iz CH, Veit Treger i fešta je mogla početi, uz dobru kapljicu bilo je i pjesme do dugo u noć.

I na kraju u subotu na večer bila je dodjela nagrada. Naš Pero ja sa svojim Brodskima i Galatskim pobijedio u obadvije klase , a Zvone je bio drugi sa Sisačkima i četvrti sa BR. Nakon toga uslijedio je povratak kući, umorni ali sretni i veseli.

Važnije od toga svakako je to što je prvi puta i HKP bio dio ovog velikog turnira, Pero i Zvone su upoznali mnogo prijatelja i velikih natjecatelja ovog sporta i svakako dostojno predstavili naš klub i naše pasmine Brodskog i Sisačkog.

Zvone i Pero, opuštanje uz promatranje letova

Za kraj veliko hvala Mladenu, Walteru, Antonu, Ivici Jakesević, Hamdi, Stevanu, Bori i ostalima na gostoprimstvu, druženju…..

Do slijedećeg susreta, živjeli.

 


30.lipnja 2014.godine

3. Međunarodni PLK turnir HKP-a,  Vinkovci 2014.
20. i 21. lipnja 2014. godine u Vinkovcima, održan je 3. međunarodni turnir golubova umjetničkog leta u organizaciji HKP-a.
Nakon 2012. kada je turnir bio prvi puta uopće u Hrvatskoj u Vinkovcima, 2. turnir u 2013. održao se u mjestu Otrovanec kod Pitomače, ove 2014. se ponovo vratio u Vinkovce i to na salaš „Lamut“ gdje se sve odvijalo, letovi, spavanje, svečana večera.
Po mnogo čemu ovaj 3. PLK turnir je bio poseban i drugačiji.
Prvi puta kao domaćini imali smo iskustvo noćenja u šatorima, dakle natjecatelji nisu spavali po kućama, također, prvi puta smo imali goste iz Češke i Slovačke, prvi puta smo imali prilike kod nas vidjeti i neke rijetke pasmine koje se treniraju na PLK i ujedno ovo je bio s obzirom na broj letova naš i najveći turnir.

Šator avenija


No idemo redom, na turniru održano je ukupno 37 letova. Posljedica toga bilo je da su letovi počeli već 20.06. rano u jutro u 07,00 sati i trajali su do kasno navečer. Kako su nam gosti uglavnom još pristizali te jutarnje letove uglavnom su odradili natjecatelji članovi HKP-a.
Prvi dan leta održano je 18 letova. Svakako taj prvi dan obilježio je i fantastičan let Takli Marijana Domovića koji su za pola sata napravile fantastičnih 500 bodova. Marijan je Takle uspio odlično kontrolirati, tako da su bile uvijek vizualno nazočne.
Bilo je tu još dobrih rezultata, sisačkih, brodskih, galatskih….
Svakako treba napomenuti i da smo imali debitante na ovom turniru, članove HKP-a, Zlatka Barić, Dalibora Antolaša i Stipu Kneževića. Čestitke na debiju.
 

Debitant Dalibor Antolaš

Od hrvatskih pasmina letjele su Sisački, Brodski i Slavonski prevrtač.
Ukupno je nastupilo 16 natjecatelja i to : članovi KAH CS iz Češke i Slovačke sa 13 letova, Jozef Voraček, Andrej Margetin, Sandor Doczi i gospodin Danijel;                  članovi SKP-a iz Srbije sa 5 letova, Stevan Dozet, Borivoje Miletić i Čedomir Stojšin;   te članovi HKP-a: Zvonimir Lukić, Marijan Domović, Stipo Martinović, Saša Miljanović, Igor Martinović, Petar Brlošić, Zlatko Barić, Nikola Milišić, Stjepan Knežević i Dalibor Antolaš sa ukupno 19 letova.

 

Ekipa KAH CS i Čedomir Stojšin iz SKP-a


U gostima su nam u subotu bili i članovi RKS-a iz Srbije, Vukašin Pejčić i gospodin Vojislav iz Novog Sada. Oni nisu letjeli, ali nam je zato Vukašin značajno pomogao oko suđenja. Također u gostima nam je bio i naš stalni pratitelj i prijatelj kluba Andrija Lukić iz BiH koji nas je sve dobro nasmijao onako kako samo on zna.
Zadovoljstvo nam je također što nas je obišao i gospodin Stipe Huljić zajedno sa suprugom. Stipe je inače i naš novi član i bilo mu je drago vidjeti i svog brodskog prevrtača na PLK. Svi znamo što je Stipe učinio za brodskog prevrtača.
Po završetku letova uslijedilo je opuštanje uz roštilj i piće. Nažalost uz kišicu pripremali smo se za noćenje u šatorima. Na svu sreću tijekom noći nije više padala, ali je noć bila „friška“.
Inače prvi dan leta vrijeme je bilo dobro, temperatura je bila oko 22-23 stupnja, uglavnom oblačno, ali je dojam pokvario poprilično jak vjetar u popodnevnima satima.
Tijekom subote vrijeme je bilo isto, uz to da je vjetar bio znatno slabiji.
Subotnje letove otvorio je Stjepan Knežević sa slavonskim prevrtačem u otvorenoj klasi. To je prvi puta da je Slavonac nastupio na jednom PLK turniru i ostvario značajnih 74 boda za 17 minuta.

Stipe sa Slavonskim prevrtačem


Poslije Stipe nastupili su Andrej, Jozef i Sandor sa pasminama kelebek, vuta, wammen, dunek, dolapci……
Zadnji je letove imao koordinator EFU-a Stevan Dozet sa vršačkim, BR i taklama i on je na neki način zatvorio letove na ovom turniru. Imali smo priliku vidjeti još jednom majestora na djelu i fantastičan let njegovih BR koji su ostvarili odličnih 128 bodova.
I na kraju održana je svečana večera u sali salaša „Lamut“ gdje su podijeljene diplome i pehari.
 

Šator za golubove


Ovim putem zahvaljujemo se svim natjecateljima, gostima iz Češke, Srbije, Slovačke, članovima KAH CS, SKP-a, RKS-a, svim članovima HKP-a, veliko hvala Gigi koji nam je opet došao iz Dubrovnika, hvala Marinku Vučku na velikom osobnom angažmanu oko organizacije, hvala Andriji Lukiću, hvala Stipi Huljiću i njegovoj supruzi na posjeti, hvala svim posjetiteljima koji su nas obišli toga dana i uveličali ovaj veliki događaj.
Veliko hvala sponzorima i donatorima: Gradskom poglavarstvu i gradonačelniku Vinkovaca, Euroherc osiguranju, gospodinu Josipu Tomičić, poljoapoteki „NAR“ Vinkovci, gospodinu Denisu Marjanović, udruzi uzgajatelja malih životinja „Slavuj“ Vinkovci, caffe baru „BOSS“ Piškorevci, Carlsberg pivovari, gospodinu Tončiju Kero i firmi „Božo reklama“. Bez vaše pomoći teško bi se ovako nešto uspjelo  napraviti.

Rezultati i sponzori
Do slijedećeg turnira svima veliki pozdrav od članova HKP-a.


 

Arhiva 2012-2013


www.000webhost.com