Galatski prevrtač

 

Podrijetlo:
Porijeklo vodi iz grada Galati po kome je i dobio ime. Uzgaja se u cijeloj Rumunjskoj, a u zadnje vrijeme i širom Evrope.

PASMINSKA OBILJEŽJA:

Mnogi autori, pišući o ovoj pasmini, slažu se u konstataciji da pasmina nigdje nije striktno određena, odnosno opisana. Ovaj golub se uzgaja u različitim formama, bojama a i po letačkim osobinama postoji nekoliko tipova. Zbog toga, ovi golubovi postoje sa izduženom glavom, sa okruglom glavom i sa „ovnolikom glavom“. Uglavnom se uzgajaju bez kape, iako postoje i primjerci sa kapom. Kljun je srednje dužine, oči su bijele iako postoje i primjerci sa žutim očima. Rep je sastavljen od 12-16 pera. Krila su dugačka i leže na repu. Golub je srednje dužine sa jakom konstrukcijom tijela, vrat je širok, srednje dugačak i uspravan. Gornji dio vrata sa glavom je malo povijen naprijed. Grudi su široke i malo podignute. Leđa također široka i u pravoj liniji sa repom. Noge su srednje dužine i vrlo snažne. Uvijek su ne operjane.
Galatski prevrtač može biti jednobojan i dvobojan. Jednobojni su crni, crveni, limun – žuti i bijeli. Kao dvobojni, uzgajaju se u plavoj, plavo – kovanoj, crnoj, crvenoj boji. Osnova je bijela boja.

Akrobatske  karakteristike:

Po letu i prevrtanju, postoji nekoliko varijanti: Postoje golubovi koji prilikom leta prave jednostruki i dvostruki okret a ima i onih koji prilikom prevrtanja prave roll, poput Birminghamskih rolera. U trećoj grupi su golubovi koji imaju visok, dug let i uopće se ne prevrću, oni se uzgajaju kao čisti visokoletači. Dobro lete u jatu i po nekoliko sati mogu kružiti iznad golubarnika.
U Evropskoj uniji prevrtača ova rasa se natječe u svojoj klasi, tj. klasi koja je dobila ime po ovoj rasi. To je Galazer Roller Klasse. U ovoj klasi, jednim bodom se boduju sliedeće figure:

• Duplo prevrtanje
• Vrlo brzo rolanje unazad. Dubina rola treba iznositi 2-3m (oko 1 sekundu dužina trajanja rola)
• Mlinsko okretanje, najmanje dvostruko, brzo ili lagano
• Šraf, najmanje dvostruki
• Kombinacija najmanje dvije figure: okret, mlin i šraf
Sve figure koje su duboke najmanje 2 metra, ocjenjuju se dodatnim bodom, dakle ukupno 2 boda.

Letački kavez: Galatski prevrtač je pogodna rasa za rad na letačkom kavezu jer dosta dobro leti, iako njegov povremeno visok i plah let može biti i problem prilikom treninga.

Nazad

www.000webhost.com