Birmingham roller

 

Podrijetlo:

Birmingham roller je nastao u Engleskoj, u okolini i u samom gradu Birminghamu po kome je i dobio naziv. Uzgaja se u cjeloj Evropi a raširen je i na drugim kontinentima, pogotovo u sjevernoj Americi i Australiji. Uzgajan je kako bi se stvorio vrhunski sportski letač i prevrtač. Pri tome je potpuno zapostavljen eksterijer goluba, tako se ovi golubovi mogu naći u svim bojama i kombinacijama boja.

Akrobatske  karakteristike:

Leti na srednjim i većim visinama, zadržava se u zraku i po nekoliko sati. Prilikom leta ovaj golub se prevrće - rola izuzetno brzo, a dubina rola je nekoliko metara. Postoje primjerci koji rolaju do same zemlje. Prevrću isključivo unazad, preko repa, izuzetno brzo, eksplozivno i iznenadno, ne najavljujući prevrtanje. Gledajući sa zemlje, promatrač ima dojam da vidi loptu perja koja podsjeća na slovo “o”. Rolanje je tako brzo da se ne može prepoznati figura goluba. Ono treba biti što češće, pravilno, čisto, eksplozivno, pravolinijsko u dubinu. Nakon završenog rolanja golub mora nastaviti letjeti u istom smjeru u kome je letio prije početka prevrtanja. Ako je rol bio dubok, golub se odmah priključuje grupi, nadoknađujući brzo izgubljenu visinu. Lete u grupi od 3 goluba i prilikom leta ocjenjuje se svako prevrtanje minimalne dubine između 2-3 metra. Vrlo dubok rol ovdje nije poželjan jer golub gubi na visini koju mora brzo nadoknaditi i pri tome gubi dosta energije. Samim tim golubovi koji imaju vrlo dubok rol, ne mogu dugo izdržati tim tempom ili se prevrću rjeđe, u obadva slučaja prave manje bodova od golubova koji imaju nešto kraći rol. Idealni su golubovi koji imaju rol dubine 3-5 metara i kod kojih je svaki rol jednak. Kada Birminghamski roller poslije višemjesečnog treninga sazrije, svaki njegov rol je jednak. Kod ovog goluba nema više igranja u zraku u vidu jednostrukog ili dvostrukog prevrtanja već je svaka njegova figura rol koji se boduje.

Letački kavez: Birminghamski roller je najzastupljenija pasmina na PLK, što govori da je vrlo pogodan za rad sa kavezom. Razlog je u tome što ovi golubovi vrlo dobro lete, manje – više svi prevrću i vrlo su pametni, dobro lociraju letački kavez i rijetko se gube.

Nazad

www.000webhost.com